Berättelser och tankar

Denna blogg är en fortsättning på den blogg jag hade på Metrobloggen vid namn Berättelser och tankar ur mitt liv. Här är det tänkt att jag skall skriva av mig lite av det som händer runt omkring mig samt en hel del aktuella händelser. Samt åsikter om saker. I de fall som jag inte har angett någon fotograf till bilderna i min blogg, är bilderna mina egna. Min mail: ma1964@live.se

Varför flög JAS-plan över Roslagen inatt

Publicerad 2015-08-31 19:51:30 i Regionalt,

  Inatt när jag låg och försökte somna fick jag plötsligt höra ett flygplansbuller som jag så väl känner igen som bullret från JAS-plan. Jag kunde inte fatta varför de skulle var uppe i luften på den tiden och denna plats. Jag brukar sällan höra något sådant flygplansbuller. De enda flygfarkoster jag brukar höra är ambulanshelikoptern som kommer flygande någon gång ibland efter att har hämtat eller ska hämta något sjukdomsfall utanför på någon ö eller annat svårtillgänlig plats i norra Roslagen. Då kan de göra någon inflygning över huset där jag bor, men annars är jag förskonad från flygplansbuller. Detta var jag dock inte i natt. Men det skulle få sin försklaring vad det berodde på.
  Det är så att Flygvapnet övar och bland annat utgår från Ärnas flygplats utanför Uppsala. Det har varit fyra jaktplan av JAS 39 Gripen synliga i här i Norrtälje och när skiver detta kan jag på håll även höra något som kan liknas vid flygplansbuller från en sådan. Så det tydligen att försvaret ägnar sig åt att öva i Roslagen och detta är tänkt att pågå till och med onsdag.
  Detta var något som helt hade gått mig förbi och jag hade ingen aning om detta, men av någon orsak förstod jag nästan att det var något sådant som var i farten. För vad skulle annars vara orsaken till att dessa Gripenplan var i luften annars? Det finns bara ett par bra förklaringar till detta. Endera är det övning eller så är det inkräktare som vi sjassar bort. Vilket hade jag ingen aning om i natt. Men Norrtelje Tidnings webbbilaga gav svar på det. Det var en försvarsövning som var orskaken till det och detta flygplansbuller kanske jag även får uppleva några nätter till, men då vet jag varför. Det är försvaret som över och inte Sverige som blir anfallet av någon främmande makt...
 
/Ma

Min värstingbil

Publicerad 2015-08-30 17:45:41 i Nöjen,

    Läste i Expressens Allt om Bilar att de listade ett antal bilar som de ansåg vara både bra och billiga att utgå ifrån om man ville få sig en riktigt snabb bil. Med lite trim och en gammal budgetbil liknande  min Volvo 850 kan man mycket lätt fixa sig en supersnabb på hela 330 hästkrafter. Men då fär man utgå ifrån en T5 istället. 
  Jag hade faktiskt inte någon aning om att det var så lätt att trimma upp en sådan bil som jag har och dessutom så pass billigt. Det skulle kosta ungefär 8000 spänn att göra det Så det kanske inte är så konstigt att man blir bemött som om man gärna skulle vilja trampa på gaspedelen när man kör omkring med en sådan bil. Dessa bilar är ju också väldigt populära hos ett visst gäng bilentuaser som brukar ägna sig just åt att trimma bilar.
  Min som jag åker omkring med brukar jag dock ägna mig åt att frakta diverse olika prylar mellan Mitt Sommartillhåll och lägenheten samt att den brukar få vara min trogna följeslagare då ska besöka Byggvaruhusen på jakt efter byggmatrial till Mitt Sommartillhåll. Men nu vet jag att denna bil ser ut som en riktig budgetvärsting som lär att vara supersnabb, åtminstone om man har trimmat den. Men jag trivs utmärkt med min gamla Volvo 850 som dock inte är gul utan mörkröd och utav  mig benäms som vinröd. Dvs mörkröd metalic är färgen. Undra om Expressen har någon undersökning om hurdanna bilarnas ägare är i förhållanden till färg och märke och modell. Tror inte att jag riktigt passar in i den mallen i så fall. Antagligen ska väl jag som är 50 + köra någon riktig tantbil och inte en sådan här bil som så lätt kan göra om till ett fartvidunder...
 
/Ma
 
 
 

Liknande inlägg

Havsnivåerna stiger och då försvinner städer

Publicerad 2015-08-29 21:02:00 i Natur och friluftsliv,

  Havsinvåerna förväntas stiga med minst en meter under de kommande 100-200 åren. Detta gör t.ex att en del städer kommer att dränkas och försvinna den vägen. De som ligger i farozonen är t.ex Singapoer och Tokyo. Många av de värst drabbade platserna ligger i Asien.
  Men även här i vårat land misstänker jag att det där med att fastigheter som ligger alltför nära vattnet kommer att dränkas om ett antal hundra år. Så det där med att bygga nytt intill havet är nog knappast någon bra ide om man hade tänkt att huset skulle stå kvar om några hundra år. För då är ju i så fall risken stor att huset har hamnat under vatten. Allt på grund av att istäckena på Grönland och Antarktis smälter och haven blir varmare i mycket snabbare takt än forskarna har förutspått. Det går fort utför med vår planet med andra ord och det blir bäst att flytta upp på bergen om man vill vara säker på att inte få huset dränkt av en kommande höjning av havsvattennivån.
 Även om vi här i Sverige kanske inte kommer att drabbas så hårt av detta, så finns det all anledning att oroa sig för t.ex Florida i USA som ligger illa till i det fallet. Det är svårt att förutse hur fort polarisanra kommer att smälta i framtiden. Med nuvarande fart ser det ganska dystert ut. Fast detta kanske är något som egenligen är helt normalt för vår planet. Det mesta på denna planet verkar ju gå cykler så varför skulle inte detta kunna vara en sådan. Det kanske är bara normatl och något som återkommer med en sådär hundra, femhundra års mellanrum. Vem vet? Jag kan fundera på om våra försök att rädda vår planet kanske är bortkastade eller kanske till och med farliga för den. För om det bara är en naturlig del i ett förlopp så är det inte så smart att stoppa det. I så fall kanske vi ska börja fundera på vad det var för klimat för ett antal hundra år sedan istället och sätta det i jämförelse med nu. Då kanske vi skulle känna igen jordens stigande havsnivåer. Jag tycker att jag historiemässigt har hört talas om något liknande någonstans. Så varför skulle inte detta kunna var en del i jordens naturliga förlopp. Jag hyser fakstiskt en misstanke om att de faktiskt är så..
 
/Ma

Om

Min profilbild

Ma

Kvinna född 1964. Bor ii Norrtälje och har ett fritidshus på Väddö. Intresserad av inredning, hus och hem samt trädgård. Gillar att resa och äta god mat. Trivs bland folk.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela