Berättelser och tankar

Denna blogg är en fortsättning på den blogg jag hade på Metrobloggen vid namn Berättelser och tankar ur mitt liv. Här är det tänkt att jag skall skriva av mig lite av det som händer runt omkring mig samt en hel del aktuella händelser. Samt åsikter om saker. I de fall som jag inte har angett någon fotograf till bilderna i min blogg, är bilderna mina egna. Min mail: ma1964@live.se

GOTT NYTT ÅR!!!

Publicerad 2015-12-31 19:22:00 i Allmänt,

 
 
 
 
                                                   Gott Nytt År
                                                       önskar
                                                          Ma
 
 

Årets sista kryssning

Publicerad 2015-12-30 21:05:00 i Resor,

 
 
Ikväll kom jag hem för det som blir årets sista kryssning. Jag var på Viking Lines m/s Cinderella och laddade batterierna och åt och festade. Var allt då sig likt på fartyget? Jag kunde konstatera att redan i avgångshallen så var det förrändrat. Det var ett tullpådrag som jag sällan har skådat förrut. Tullarna gick runt med en söt vovve som luktade på alla som stod i kön och skulle hämta sina biljetter. Den var bedrårande gullig där den gick runt. En svart och vit ganska vovve. Jag vet tyvärr inte vad det var för ras. Men den såg så söt ut.
  Sen var det till att ta rulltrappan upp. Det var som vanligt, men sedan hade igen gjort om och folk fick gå en omväg förbi ett antal tullare som stod och glodde på resenärerna. Men ser var det som vanlig igen. Det var bara att promenera iväg ombord på fartyget. Hur mycket de bilburna passagerarna kände utav den utökade tull och säkerhetskontrollen vet jag faktiskt inte. Men i den vanliga avgångshallen så märktes den ju tydligt och så lär det ju vara lite varstans sedan Sverige införde de nya gränsreglerna.
 
  Väl ombord kunde jag konstatera att fartyget verkade ha genomgått en större renovering. Bland hade nattklubben fått byta namn och därtill också möbler.Den heter numera Etage. Om den har bytt personal ska jag låta vara osagt.
 
Det hade en ny restaurang vid namn Bottega som också hade fått nya möbler.
 
 
De hade ny utsmyckning på hissdörrarna. Sedan hade också en hel annat förändrats i fartyget.
 
 
 På reklampelaren och på en annan skylt som jag såg blev man upplyst om att fartyget var kameraövervakat. Så det bara att konstatera att även på dessa båtar har kameraövervakningen tagit överhand som överallt annars i vårat samhälle.Det sitter ju snart en kamera i varenda gatstolpe och varenda husvägg.
 
 
Spelautomaterna var kvar och stod där de brukade. Så än så länge lär vi får ägna oss  kasinospel och spel på spelautomater. Jag satsade 10 kr och vann lika mycket tillbaka. Så det blev plus minus noll i kassan för mig.
 
 
 
Fartyget hade ju som sig bör skaffat sig en riktigt Whiskybar också. Det hör ju numera till alla sådana här ställen och det verkar som detta fartyg vill marknadsföra sig som ett sådant ställe eftersom de lär hålla så kallade whiskykryssningar.
 
 
 
 
 
Det var ett tag sedan jag åkte med Cinderella och detta märktes även om det mesta kändes hemtamt ändå.
 
 
  Till och med detta var sig likt. Alltid när man åker med dessa fartyg så åker de på rad och det man ser på bilden är nattbild där ett fartyg som jag tror är från Birka ligger före Viking Lines Cinderella i farleden. Det syns så väl när det är kryssningsfartyg i farleden. För de är så väldigt upplysta. Precis som detta på bilden. För det var kolsvart när bilden togs...
 
 
/Ma
 

Liknande inlägg

Årets nya ord

Publicerad 2015-12-28 20:12:53 i Allmänt,

 Snart lider ju 2015 mot sitt slut och när ett år har gåttt till ända brukar man ju summera vilka nya ord som det gamla året har fört med sig till vårt svenska språk. Årets lista som språkrådet och språktidningen har tagit fram ser ut så här:
avinvestera: Göra sig av med en tidigare gjord investering, ofta av etiska eller politiska skäl (2005).

cosplay: En form av maskerad där deltagarna klär ut sig till fiktiva figurer från tv, film, serietidningar, dataspel etcetera, ofta figurer i japansk kultur men även från andra kulturer (2001).

delningsekonomi: System där olika verksamheter organiseras så att man utnyttjar varor och tjänster effektivare genom att flera kan dela på dem, till exempel i form av bilpooler eller nätverk för att byta bostäder under kortare perioder (2013).

douche:Otrevlig eller osympatisk person (2009).[Vardagligt, från engelskans douche(bag) med samma betydelse.]

dumpstra: Söka efter och använda sådant som andra slängt, i synnerhet mat (2008).
[Från engelskans dumpster dive, ’sopcontainerdyk’.]

EU-migrant: EU-medborgare som tillfälligt uppehåller sig i ett annat EU-land för att förbättra sin materiella eller sociala situation (2011).

faktaresistens: Förhållningssätt som innebär att man inte låter sig påverkas av fakta som talar emot ens egen uppfattning, som i stället grundas på till exempel konspirationsteorier (2001).

funkis- Som har att göra med (personer med) funktionsnedsättning (2009)

geoblockering: Teknisk spärr som hindrar innehåll på internet från att visas i ett visst geografiskt område (2008).

groupie: Gruppbild där fotografen själv är med på bilden (2013).
[Bildat i analogi med selfie. Den tidigare etablerade betydelsen ’person som beundrar och vill ha sex med en kändis’ är förmodligen okänd för många ungdomar, som mest förknippar ordet med en låt i årets omgång av Melodifestivalen.]

haffa: Ragga, stöta på (2010).

halmdocka: Nidbild av motståndarens åsikter, som man argumenterar mot (2009).

klickokrati: Ett samhälle där journalistik och politik styrs av vad internetanvändarna föredrar, till exempel genom att klicka på gilla- och delaknappar på nätet (2007).
[Av engelskans clickocracy. Ordet har under året aktualiserats genom Ulrika Kärnborgs bok ”Klickokratin”, som handlar om klickjaktens inverkan på journalistiken.]

klittra: Onanera (som kvinna) (2014).

kulturell appropriering: Fenomenet att en kultur med hög status anammar företeelser från en kultur med lägre status; kopplat till föreställningen att detta är något dåligt (2013).

mansplaining: Förklaring som ges av män till kvinnor, som förutsätts vara mindre vetande (2012).

naturvin: Vin som tillverkas med så liten inverkan som möjligt, till exempel med obesprutade druvor och naturlig vildjäst och utan tillsatser och filtrering (2010).

nyhetsundvikare: Person som inte tar del av mediernas nyhetsrapportering (2012).

obror: Okamratlig, taskig (2011).

plattfilm: Traditionell film utan tredimensionella effekter (2007).

rattsurfa: Använda mobiltelefon eller annan utrustning som begränsar uppmärksamheten vid bilkörning (2014).

robotjournalistik: Nyhetsrapportering med datorgenererade artiklar (2012).

självradikalisering: Politisk radikalisering som en person genomgår utan direktkontakt med likasinnade (2010).

skuldkvotstak:Övre gräns för hur stor summa någon får låna i förhållande till sin inkomst (2015).

ståpaddling: En aktivitet som går ut på att man står upp på en surfbräda och paddlar med en paddel (2009).

svajpa: Styra till exempel en dator eller en mobiltelefon genom att dra med fingret på skärmen (2010).

svischa: Använda en app för att föra över pengar (2012).

talepunkt: Förberett uttalande som exempelvis en politiker upprepar i en debatt eller en intervju (2003).

terrorresa: Resa som genomförs för att delta i strider eller träning med terrorstämplade grupper (2010).
[En person som gör en terrorresa kallas ibland terrorresenär.]

transitflykting: Flykting som befinner sig på genomresa på en plats där hen inte avser att stanna (1993).

triggervarning: Förhandsvarning om att till exempel en bok eller en webbplats har ett innehåll som kan väcka obehag hos vissa personer (2014).
[Från engelskans trigger warning med samma betydelse.]

trollfabrik: Organisering av nättroll och bloggare som har till uppgift att sprida propaganda (2015).

vejpa: Röka e-cigarett (2013).
[Från engelskans vape, av vaporizer i betydelsen ’e-cigarett’.]

vithetsnorm: Norm som utgår från att vit hudfärg är det normala (2009).

värdgraviditet: Det att bära och föda barn åt någon annan (2015).
[Lanserat av RFSU som könsneutralare och mer sakligt korrekt alternativ till surrogatmödraskap.]

youtuber: Person som ägnar sig åt att lägga upp filmer på Youtube, ofta i en sådan omfattning att det kan ses som ett yrke (2005).
[Även youtubare används.]

ögonkramp: Kramp i ögat som bland annat kan orsakas av att man tittar för nära och för länge på en mobiltelefon (2004).

 Många av dessa ord är ju förstås inte helt nya, men i år har de ökat i omfattning så mycket att de kommit med på Språkrådet och språktidningens nyordlista. Så detta var årets nytillkomlingar när det gäller ord. Det blir till att plugga på lite så att man hänger med i alla nya ord och vet deras betydelse. En del har jag inte hört tror jag, andra är jag väl förtrogen med. Men nu när jag sitter med denna ny ordslista i min hand så blir det väl inte så svårt att lära mig dessa nya ords innebörd...

/Ma

Om

Min profilbild

Ma

Kvinna född 1964. Bor ii Norrtälje och har ett fritidshus på Väddö. Intresserad av inredning, hus och hem samt trädgård. Gillar att resa och äta god mat. Trivs bland folk.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela