Berättelser och tankar

Denna blogg är en fortsättning på den blogg jag hade på Metrobloggen vid namn Berättelser och tankar ur mitt liv. Här är det tänkt att jag skall skriva av mig lite av det som händer runt omkring mig samt en hel del aktuella händelser. Samt åsikter om saker. I de fall som jag inte har angett någon fotograf till bilderna i min blogg, är bilderna mina egna. Min mail: ma1964@live.se

GOTT NYTT ÅR

Publicerad 2014-12-31 13:05:21 i Allmänt,

 
GOTT NYTT ÅR önskar jag alla mina läsare. Återkommer i början på det nya året. Tills dess ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR.
 
/Ma
 

Rekord för Kalle Anka

Publicerad 2014-12-30 17:29:45 i Allmänt,

  I år blev det tittarrekord för Kalle Anka och hans vänner på julafton. Det var motsvarande en tredjedel av landets befolkning som ägnade sig åt att titta på Kalle Anka och hans vänner, när de önskade God Jul. Även jag får räknas in i den tredjedelen eftersom jag såg på Kalle Anka på julafton.
 Det är den tredje högsta tittarsiffran som SVT:s traditionella julprogram haft under hela 2000-talet.Så det är bara att konstatera att folk gillar tecknade serier som Kalle Anka och detta speciellt på julafton. Själv tycker jag att Kalle Anka på julafton är tradition och hör till av någon anledning. Men så mycket av den ursprungliga versionen av Kalle Anka är det nog inte. För programet har ju ändrats åtskilliga gånger under årens lopp. Det har försvunnit vissa och andra har kommit till och det har klippts och ändrats än här och än där. Det har nästan alltid blivit ramaskri och folk har förfasat sig över att deras version av Kalle Anka har blivit ändrad.
  Ändrad eller inte. Kalle Anka och hans vänner i vilket fall ytterst populära på julafton. Det var ju en tredjedel av befolkningen som valde att titta på dumburken då de visade sig i rutan. Så man nog säga att svenska folket är trogen sin Kalle Anka på julafton trots allt..
 
/Ma

Liknande inlägg

Årets nya ord

Publicerad 2014-12-29 20:00:37 i Allmänt,

  Nu börjar året lida mot sitt slut och jag ska göra en summering av de nya orden som har tillkommit under året som har gått. Det har tillkommit 40 nya ord i vårt svenska språk under året. Här är en lista som jag hittat på nätet på dessa och det är ord som vi knappast kände till innebörden av innan år 2014.
 
Attefallshus – liten bygglovsfri byggnad som får användas som bostad.

blåbrun – ökad användning: färgbeteckning för politiska samarbeten mellan traditionella högerpartier och främlingsfientliga, högerextrema eller högerpopulistiska partier.

cisperson – ökad användning: person som inte är transperson, det vill säga vars könsidentitet och könsuttryck stämmer med normen för det kön som juridiskt registrerades för personen vid födseln.

digital valuta – ökad användning: valuta som skapas och lagras elektroniskt.

en – ökad användning: alternativform till det generiska pronomenet man.

fotobomba – ökad användning: medvetet eller omedvetet hoppa in i bild eller på annat sätt sabotera när någon fotograferar.

frisparkssprej – ökad användning: vit sprejfärg som används vid frisparkar i fotboll för att markera var bollen ska ligga och var försvarsmuren ska stå.

genusbudgetering – ökad användning: budgetprocess med ett integrerat genusperspektiv på alla nivåer, bland annat utvärdering av budgetens effekter ur ett genusperspektiv och konkreta åtgärder för att främja jämställdhet.

gurlesk – ökad användning: feministisk strömning med inslag av både gullighet och groteska element.

gäri – ökad användning: tjej.

icke-binär –person som inte passar in i tvåkönsnormen.

kippavandring – ökad användning: manifestation där deltagarna bär kalott för att visa solidaritet med judar och protestera mot antisemitism.

klickfiske – ökad användning: användning av lockande eller avsiktligt vilseledande rubriklänkar på nätet, som används för att locka till klick.

kringis – ökad användning: anställningsförmån där anställda får hjälp med det "runt omkring", som tar tid från jobbet och fritiden.

krislåda – ökad användning: låda som innehåller saker en person behöver för överlevnad vid en kris.

kärrtorpa – göra motstånd mot spridning av nazistisk propaganda och mot nazistiskt våld.

köttnorm – ökad användning: normen att äta kött.

matnationalism – ökad användning: föreställning om att mat producerad i det egna landet alltid är bättre än importerad mat, till exempel ur miljö- eller djurskyddssynpunkt.

mellanförskap – ökad användning: upplevelse av att inte helt tillhöra någon samhällsgemenskap.

mobilzombie – ökad användning: person försjunken i sin mobiltelefon, som därför inte lägger märke till vad som sker runt omkring.

nerväxt – ökad användning: politiskt mål att få ner den ekonomiska aktiviteten till en ekologiskt och socialt hållbar nivå.

normcore – alldaglighet som stilfilosofi.

parkera bussen – ökad användning: spela defensivt med nästan hela laget för att försvara det egna målet.

plastbanta – ökad användning: minska mängden plast i sin omgivning för att undvika giftiga kemikalier.

pultvätta – rensa ett dokument från personuppgifter.

rasifierad – ökad användning: person som, på grund av sitt utseende, blir tillskriven en viss rastillhörighet och egenskaper som förknippas med den.

ryggprotest – ökad användning: manifestation där deltagarna visar sitt missnöje genom att vända ryggen mot till exempel en talande politiker.

rödgrönrosa – färgbeteckning för politiska samarbeten mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Feministiskt initiativ och ibland Vänsterpartiet.

sekelsiffror – ökad användning: två siffror som anger födelsesekel före personnumret.

selfiepinne – stativ i form av en armförlängning som används för att ta självporträtt.

sms-anställning – ökad användning: timanställning eller kort vikariat som erbjuds genom sms från arbetsgivaren.

spoilervarning – ökad användning: varning som uppmärksammar mottagaren på att innehåll i exempelvis en bok, en film eller ett tv-program kommer att avslöjas, på ett sätt som riskerar att förstöra upplevelsen för den som inte läst eller sett det som avhandlas.

trafikmaktordning – ökad användning: hierarki som speglar samhällets prioritering av trafikslag.

tvodd – poddsändning med rörlig bild.

tvåkönsnorm – ökad användning: samhällelig konvention som delar in mänskligheten i könen man och kvinna.

usie – självporträtt med kändis eller annan person.

virtuell våldtäkt – ökad användning: sexuellt övergrepp där någon på distans tvingar en person att utföra sexuella handlingar framför en kamera.

yoloa – ökad användning: leva livet som om varje ögonblick vore det sista, fånga dagen.

åsiktskorridor – ökad användning: metafor för gränserna för vilka åsikter som är allmänt accepterade i samhällsdebatten.

  Efter att ha läst vilka årets nya ord är kan jag konstatera att några av dem har jag nog faktiskt inte hört talas om eller varit mycket osäker på betydelsen av dem. Medan andra är självklara uttryck för mig. För att detta ska ses som inlägg som ärgjort för klickfiske lägger jag in denna länk av årets nya ord. För nu är det dags att snart säga adjö till år 2014 och vi får se vad 2015 har att bjuda på i form av nya ord till vårt svenska språk...

/Ma

 

Om

Min profilbild

Ma

Kvinna född 1964. Bor ii Norrtälje och har ett fritidshus på Väddö. Intresserad av inredning, hus och hem samt trädgård. Gillar att resa och äta god mat. Trivs bland folk.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela