Berättelser och tankar

Denna blogg är en fortsättning på den blogg jag hade på Metrobloggen vid namn Berättelser och tankar ur mitt liv. Här är det tänkt att jag skall skriva av mig lite av det som händer runt omkring mig samt en hel del aktuella händelser. Samt åsikter om saker. I de fall som jag inte har angett någon fotograf till bilderna i min blogg, är bilderna mina egna. Min mail: ma1964@live.se

Radioaktivitet uppmätt i Kiruna!!!

Publicerad 2012-01-31 18:59:43 i Nyheter,

 Strålsäkerhetsmyndigheten har uppmätt förhöjda värden av det radioaktiva ämnet jod-131 vid mätstationen i Kiruna. Varifrån den radioaktiviteten kommer är ovisst. Men den lär komma ifrån det hållet som Ryssland ligger. Då blir frågan genast är Ryssland drabbad av ett annats land utsläpp eller är de själva som är orsaken till.
  Svårt att veta svaret. För när det gäller Ryssland så är det som vanligt den ryska tystnaden som gäller. Ingenting slipper ut till västvärlden. Varifrån kan då detta utsläpp komma? Utsläppet kan komma från ett sjukhus, ett kärnkraftverk eller en isotopproduktionsanläggning. Men ännu är det så små mängder att det inte utgör någon fara för oss. Men vad kommer det ifrån och kan vi förvänta oss att det blir mera? Är det bara kanske ett litet misslyckande som gjorde att den radioaktiviet läckte ut eller är det en större olycka som gjort att radioaktivieten mäts upp i Kiruna. Ännu finns det inget svar på det. Utom att nivårerna är så låga att de inte utgör några hälsorisker eller miljörisker.
  Frågan varifrån utsläppet kommer är dock fortfarande ovisst. En sak är dock säker att det inte kommer ifrån kärnkraftsolyckan i Fukushima förra året. Detta är ett helt nytt utsläpp med okänd avsändare, än så länge...

/Ma

Bolagsverket en smuggelcentral?

Publicerad 2012-01-30 18:36:56 i Nyheter,

Det är tydligen att våra myndigheter inte alltid sysslar med det som man tror. Åtminstone verkar det som om de knäcker extra i  en verksamhet som man inte direkt förknippar med deras vanliga syssla. Bolagsverket verkar ha knäckt extra med att smuggla sprit. Där verkar smuggelsprit ha varit en extra förmån. Handläggaren var inte bara fackets representant på BolagsverketHan misstänks dessutom ha sålt smuggelsprit till personalen. Tydligen är det inte bara privata aktörer på denna svarta marknaden. Nu har även staten gett sig in i smuggelaffärerna. Åtminstone när det gäller sprit.                           
  Smugglarligan styrdes från Sundsvall och hann totalt smuggla in 197 000 liter öl, 7 000 liter vin och 2 000 liter sprit innan den avslöjades i maj förra året. Härvan är en av de största i Sverige, och åtalet omfattar totalt 86 personer. Rättegången började förra veckan och beräknas ta 40–50 dagar innan den kan avslutas. 
  Däribland kommer 8 personer från Bolagsverket att åtalas och tro nu inte de flesta av dem kommer att drabbas av avsked. Nej då. Det har deras fackliga medåtalade representant sett till. Detta till trots att generaldirektör Annika Bränström sagt att de ser allvarligt på det inträffade. Den enda som kommer att sluta av denna orsak på Bolagsverket är den facklige representanten som i sin tur kvitterar ut ett avgångsvederlag på 132 000 för att lämna sin anställning där.
  Så den som söker ett jobb där bör nog tycka att det där med att smuggelsprit inte är något att bry sig om eller tycka att det är kul. Någon annan tror jag inte kommer att få jobb där, trots att Bolagsverket jobbar mycket med frågor rörande ekobrott och spritsmuggling faller ju faktiskt under den ramen.
  Så de lever inte som de lär. De där på Bolagsverket....

/Ma

Liknande inlägg

Hur får en sjöbod se ut?

Publicerad 2012-01-29 20:43:00 i Natur och friluftsliv,

  En sjöbod får inte se ut hur som helst. Framför allt får den inte var inredd med vad som helst. Det har nio sjöbodsinnehavare i Tanum erfara. De hade inrett sina sjöbodar med t.ex diskbänk och insolerat sina sjöbodar. Icke tillåtet tyckte Byggnadsnämnden som nu är inblandad i en segdragen tvist med sjöbodsägarna.
  Det har pågått i fyra år hittills och lär nog komma att pågå ett tag till. Det var strax före jul som Förvaltningsrätten i Göteborg meddelade beslut. Samtliga nio sjöbods­ägare i Långsjö som överklagat beslutet om att tvingas bygga om sina sjöbodar fick nobben. Ägarna till nio sjöbodar med drömläge i Långsjö kan tvingas förvandla sina byggnader till förråd istället. 
  Senast tre månader efter det att ägarna nåtts av domstolens utslag ska de åtgärda sina sjöbodar. Det betyder att de skall ta bort panelerna inomhus, riva ut isoleringen i väggar, golv och tak, avlägsna köksbänkar, skåp, vatten- avloppsinstallationer med mera. Om de inte gör det börjar ett vite på 50 000 kronor per månad och sjöbod att ticka. Men innan dess har ärendena säkert hamnat i den högre instansen kammarrätten och kanske till och med i regeringsrätten. För det verkar inte som om ägarna till sjöbodarna tänker ge sig i första taget och ta bort sina sjöbodar. 
  Det är bara att konstatera att det blir dyrt att ha en sjöbod i Tanum med inredning. För jag tror inte att kommunen kommer ge sig i det fallet  och fallet är ju ett pilotfall och det finns säkert fler sjöbodar som är inredda på detta vis. Blir det så att kommunen vinner detta, så lär även de få slänga ut sin inredning. För då blir det svart på vitt hur en sjöbod får se ut. För än är inte sista ordet sagt i denna fråga...

/Ma

Om

Min profilbild

Ma

Kvinna född 1964. Bor ii Norrtälje och har ett fritidshus på Väddö. Intresserad av inredning, hus och hem samt trädgård. Gillar att resa och äta god mat. Trivs bland folk.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela