Berättelser och tankar

Denna blogg är en fortsättning på den blogg jag hade på Metrobloggen vid namn Berättelser och tankar ur mitt liv. Här är det tänkt att jag skall skriva av mig lite av det som händer runt omkring mig samt en hel del aktuella händelser. Samt åsikter om saker. I de fall som jag inte har angett någon fotograf till bilderna i min blogg, är bilderna mina egna. Min mail: ma1964@live.se

Lexbasesajten

Publicerad 2014-01-29 19:26:02 i Allmänt, Nyheter,

  Sajten Lexbase har nyligen sett sitt ljus. (Det är sajten som lägger ut personer som förekommer i svenska tingsrättdomar.) Fast frågan är väl hur länge den kommer att få finnas kvar. Redan har den blivit hackad, sajtens talesperson Pontus Ljunggren har mordhotas, antalet polisanmälningar är åtskilliga, den som står bakom sajten Jonas Häger har gjort sig oanträffbar och han är numera ensam om att stå bakom denna omtvistade nättjänst.
  Sajten har kallats för missbruk av grundlagen, Jag tror dock inte att det dröjer så länge innan denna sajt försvinner. Men det gör ju inte omöjligt för nya aktörer inom det området att hitta ett sätt att tjäna pengar på detta. För att folk är nyfikna och vill veta vad sina grannar och andra bekanta har haft för sig brottshänseende är bara att konstatera.
  För jag skulle tro att sajten redan har dragit en hel del pengar till de som stod bakom den. Fast att det skulle vara så mycket pengar att det skulle uppväga mordhot och andra trakasserier som de ansvariga för sajten ska ha fått utstå tror jag inte. Sedan är ju frågan om sajten i sig är laglig eller inte? Pontus Ljunggren f.d talesman för sajten lär ha hävdat att den skulle vara det och han ska ju kunna det där med lag och rätt. Han lär ju vara advokat till yrket. Fast att det skulle bli sådant ramaskri pga av denna sajt hade han nog knappast annat. Men jag tycker nästan att det skulle han nog ha kunnat tänka sig.
  För hur ska alla halvkrimminella och helkriminella inidivider reagera när de förstår att vem som helst kan läsa deras domar, bara de langar upp 59 riksdaler. Detta måste vara något som Ponuts Ljunggren och Jonas Häger inte hade tänkt på alla eller kanske inte förstått viden av det. Få se om det går så långt att de måste ha skyddade identieter för att slippa från obehag från alla ljusskygga individer som de lär ha hängt ut på sajten. För en del av dessa personer är ju inte alls att leka med.
  Jag tror att Lexbase snart är borta från internet och dess upphovsmän inte vill kännas vid sajten. De lär nog få plugga på upphovsrätt och datalagstiftning gissar jag. Frågan är därmeot väckt om hurvida Sveriges grundlag bör sess över på detta område eller inte. Detta återstår att se...
 
/Ma
 

Bovar i närheten?

Publicerad 2014-01-27 19:52:10 i Allmänt, Nyheter,

  Nu har det öppnat en nya sajt på internet som gör det möjligt för vanliga människor att ta del av folks brottsregister. Det är sajten Lexbase som har öppnat. Där kan mot avgift få ta del av folks brottsregister och ladda ned dem gemtemot betalning.
  Nu har frågan kommit upp om detta kan vara lagligt eller om det skulle kunna vara frågan om förtal. För i fall man går omkring och sprider uppgifter kan det ju vara frågan om förtal. Men de som är upphovsmänn bakom sajten hävdar att de bara använder sig av offentliga uppgifter och endast gör dessa uppgifter tillgängliga via internet.
  En sak som jag är övertygad om är att denna sajt kommer det att bli mycket rabalder om. Den lär nog knappast gå omärkt förbi. Fast samtidigt blir jag lite förvånad över att den orsakar sådant ramaskri. Detta i tid då var och varannan arbetsgivare begär polisutdrag ur belastningsregistret för de arbetssökande. Varför ska de behöva göra det när det har kommit till en sådan här sajt? Det är väl bara för dem att göra som de nyfikna. Skaffa ett konto på sajten Lexbase och kolla upp dem som söker jobb där. Det där med utdrag ur polisregistret är bör nog bli ganska pase snart när sajter som Lexbase blommor upp. Jag tror inte att detta blir den första sajt som försöker slå mynt av denna ide. Men frågan är nog snarare om detta egentligen är lagligt. Jag misstänker att det är det och jag misstänker lika mycket att det är en lagmiss. För det är ju också så att den som har avtjänat ett straff ska återanpassas och ha rätt att gå vidare i livet och då kan sådana här uppgifter ställa till mycket skada för den personen. Så nu får vi se hur länge sajten Lexbase och liknande sajter får finnas innan lagen säger stopp till dem. Lexbase är redan polisanmäld...
 
/Ma

Liknande inlägg

Inget att göra i helgen?

Publicerad 2014-01-24 20:03:16 i Allmänt,

 
 
 I så fall kan man ju ägna en timme till att räkna fåglarna vid ett fågelbord eller annat matställe för fåglar. Det är så att den årliga återkommande arrangemanget Vinterfåglar inpå knuten pågår mellan den 24 och 27 januari 2014. Detta är ett arrangemang av Sveriges Ornitologiska Förenings (SOF) som vem som helst kan delta i som har en fågelmatare eller fågelbord.
  Hur går då detta till? För att delta räknar man fåglarna vid fågelbordet/fågelmataren under en timme. Det högsta sammanlagda antalet individer av en art som visar sig vid ett och samma tillfälle skrivs ned och sedan rapporterar man in det via SOF:s hemsida. www.sonet.org eller så skriver man ned det på ett vykort och skickar detta till SOF; Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106 62 Mörbylånga.
  Så har man ett fågelbord eller fågelbord skall man åtminstone kunna slå ihjäl någon timme, om man inte har annat att göra och hjälpa Sveriges Ornitollogiska Förening med sin årliga fågelräkning Vinterfåglar inpå knuten...
 
/Ma

Om

Min profilbild

Ma

Kvinna född 1964. Bor ii Norrtälje och har ett fritidshus på Väddö. Intresserad av inredning, hus och hem samt trädgård. Gillar att resa och äta god mat. Trivs bland folk.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela