Berättelser och tankar

Denna blogg är en fortsättning på den blogg jag hade på Metrobloggen vid namn Berättelser och tankar ur mitt liv. Här är det tänkt att jag skall skriva av mig lite av det som händer runt omkring mig samt en hel del aktuella händelser. Samt åsikter om saker. I de fall som jag inte har angett någon fotograf till bilderna i min blogg, är bilderna mina egna. Min mail: ma1964@live.se

Urkundsförfalskning gjord av myndighet?

Publicerad 2012-08-31 19:03:32 i Nyheter,

  Urkundsförfalskning  eller en adminstrativ åtgärd gjord av myndighet. Nu har ännu ett sätt om hur våra myndigheter sköter sin verksamhet kommit idaga. Den här gången handlar det om denn svenska tillsynsmyndigheten Centrala etikprövningsnämnden hanterande av handlingar. Först lät nämnden  handlingarna ligga i åratal. Sedan när journalister nyligen begärde ut de offentliga handlingarna förfalskade myndigheten dokumenten. Allt för att de skulle se ut som allt var i sin ordning. 
  Dessa dokument bakdaterades flera år, så att det ser ut som om handlingarna är upprättade för flera år sedan. Ekot har hittat dokument där ärenden har legat i flera år utan beslut. Tala om handlingstid på denna nämnd. Men det är inte det enda de har gjort där att bakdatera nya beslut. Journalisten Mia Wärngård från tidningen Dagens Medicin begärde ut kopior på handlingarna nyligen såg allt rätt ut till en början rätt ut.. Sedan fick hon reda på det var förfalskningar hon hade fått och det är ju rätt. För dokumenten var klippta och klistrade. Dateringen på besluten  stämde inte överens med den adress som myndigheten hade vid tidpunkten för dateringen. 
  Det var så här att myndigheten märkte att dokumenten var upprättade med den nya adressen och  flera av besluten som togs i år hade ju bakdaterats till tiden före det datumet, och därför togs saxen fram. Den ansvarige tjänstemannen på myndigheten sägar att det var en helt adminstrativ åtgärd. Fast  Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet, menar att det handlar om urkundsförfalskning och säger " För det första är det faktiskt ett brott. För det andra är det oerhört korkat. Först gör man ett dåligt jobb och sedan försöker man skyla över det genom att göra förfalskningar. Det är ju direkt pinsamt". 
  Det kanske inte de enda myndigheter som ägnar sig åt adminstrativa åtgärder. Det brukar nog ske lite varstans nr saker och ting inte riktigt blir som de hade tänkt det och med en adminstrativ åtgärd fixar man lätt felen. En duktig adminstratör kan alla adminstrativa åtgärder för att det ska se rätt och riktigt ut. Om det sedan är rätt och riktigt är något helt annat. Kanske ännu en liten lektion i ämnet myndighetssvenska. Nu har också journalisterna börjat begripa det. Fast det trodde jag faktiskt att de gjorde förr också. Men desto mer jag läser om alla skandaler som uppdagas, desto osäkrare blir jag på det. Det kommer nog fler skandaler om de fortsätter att förstå vad begrepp som adminstrativa åtgärder är för någonting. ;)...
 
/Ma

Polisen hittade inte fram!

Publicerad 2012-08-30 18:40:16 i


 
 
  En ensam polisman i en civil polisbil uppmärksammade en fortkörande motorcykel och försöker stoppa denne som drar iväg. Polismannen begär förstärkning som INTE kommer pga att de inte hittar fram till platsen. Orsaken att polisen inte hittade fram var att länskommunikationscentralen i Västmanland inte hade uppdaterade kartor i sina system. De hade inte kartor över nya E18 trots att vägen hade funnits i över ett år. 
  När jag läste det i Expressen undrade jag hur det stod till hos polisen. Har de verkligen så dålig koll på sina kartor? I så fall har de sämre koll än vad jag har på en av mina kartappar i mobilen som ideligen uppdateras mot internet. Varför använda sig av sådana system som endast uppdateras en gång om året. Inom vägar kan det hända mycket där. Polisen borde nog satsa på ett GPS-system som daterar upp sig själv mot internet och alltid har de senaste kartorna, istället för system skall dateras upp en gång året. 
  Detta verkar ju helskumt. Hur kan de vara så efter sin tid. Det är nog dags att deras IT-avdelning för inköp av programvara tar och kollar upp hur man numera daterar upp  system. De flesta sådana där system har en version som man köpa med automatiska uppdateringar. Visserligen kostar det en del. Men varför vara så dumsnål? De ser ju vad som händer. Nästa gång får vi nog veta att polisen kanske kör med gratisprogram när det gäller Anti-virus och drabbas av datavirus. Detta skulle inte förvåna mig. De verkar lite omogna i det fallet. Kanske behöver de en kurs i data så att de kan hantera datan på ett mer moget sätt. Kanske dags för polisen att rensa i sina dataprogram och sina äldre datasystem. Det är här skandalöst...
 
/Ma

Liknande inlägg

Hitler som varumärke!

Publicerad 2012-08-29 20:23:57 i

  Namnet på en klädbutik i Indien upprör och det är inte undra på. För namnet på butiken är Hitler. Som om det inte vore nog med namnet Hitler så pryds i butiksnamnet med nazikorsets symbol över i:et. (Den så kallade svastikan). Det har blivit ett ramaskri långt utanför Indiens gränser. Butiken som säljer herrkläder öppnade för ungefär en vecka sedan i staden Ahmedabad i delstaten Gujarat i nordvästra Indien. Ägaren Rajesh Shah valde inte att endast använda den ökände diktatorns namn utan  han la även till svastikan, som pricken över i:et. Hitler" har använts som varumärke i Indien tidigare, Men nu verkar man befara att det är en del av en nazistisk våg. Det som gör det mer oroväckande är  att man ser detta i Gujarat. Där är hindunationalismen i dess extrema former etablerad. Rörelsens mest radikala ledare har beskrivit nazismen som ett slags ideal och man har tillämpat ideologin på muslimer i stället för judar.
   En diplomat vid den israeliska ambassaden i New Delhi säger att man kommer protestera hos den indiska regeringen "på starkast möjligt vis". Vilket jag definitvt inte tycker är konstigt alls. Tvärtom. Hur kan nu någon komma på tanken att använda Hitler som varumärke och dessutom pryda i med en sådan symbol?  Detta hade nog aldrig kunnat hända i Sverige, utan att vi hade ansett att detta var grovt rasistiskt. I ett sådan land som Indien är det tydligen okej. För där verkar de inte kunna förstå, att detta varunamn orsakar sådant ramaskri. Hm. Det är tydligen att Indien inte vet mycket om Europas historia i så fall. De brukar i vilket fall hävda det,. Det gjorde de ju sist namnet Hitler användes där. Men jag gissar att det även då ledde till stora protester.
  Även jag tycker att det är vedervärdigt med ett varumärke som Hitler. Ve och fasa, vare sig det är här hemma eller i Indien. För nu för tiden är folk så upplysta och reser så mycket, att man brukar försöka att unvika att ge varunamn som stötter sig med andra länder pga att det skulle kunna hindra eventuell export. Vi köper en hel del saker ifrån Indien och jag tror inte att någon här i Sverige skulle vilja gå omkring och skylta med märket Hitler på sina kläder om vederbörande inte vore en fullblodsnasse förstås. Så där gick nog Indien miste om lite exportinkomster till Europa. Detta märke kommer inte gå hem hos oss. Det är jag övertygad om...
 
/Ma
 
 
  

Om

Min profilbild

Ma

Kvinna född 1964. Bor ii Norrtälje och har ett fritidshus på Väddö. Intresserad av inredning, hus och hem samt trädgård. Gillar att resa och äta god mat. Trivs bland folk.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela