Helvetshålet i Turkmenistan
Resultatet av de sovjetiska geologernas misslyckande på 70-talet är ett inferno av brinnande gaser från underjorden. En massiv eldsvåda pågår där dygnet runt och ser ut som en scen ur en science fiction-rulle och eldsvådan har rasat i 40 år. Landets president Gurbanguly Berdimuhamedow är ha besökt helveteshålet i april 2010 och beordrat att eldsvådan skulle släckas. Ännu har inte det skett.
Hur har då detta eldshål uppstått. Jo, det är ett utmärkt exempel på misslyckad Sovjetisk ingenjörskonst sägs det och jag kan inte annat än hålla med. Det började 1971 med att geologer borade efter naturgas i Karakum-öknen. Där hittade ingenjörernamer gas än vad de hade räknat med: i närheten av Derweze stötte de på en underjordisk grotta fylld med gas. Vilket resulterade i att marken rasade ihop och en stor krater öppnade sig i öknen.
För att undvika utsläpp av giftiga gaser tände geologerna eld på hålet och trodde att gaserna skulle vara uppbrunna efter ett par dagar. De måste ha räknat lite fel. Helvetets portar står fortfarande öppna och detta trots att det beordrades släkning av eldsvådan 2010. Kanske beror det hela på att gasfyndigheten som de Sovjetiska geologerna satt eld på inte bara ofattar den underjordiska grottan utan stäcker sig så mycket längre under jorden. Det kan ju finnas gångar som förbinder denna grotta med andra liknade osv. Så detta med att tänka eld på gasfyndigheter är knappast så smart som det låter. Jag gissar att helvetshålet lär få fortsätta brinna många år till. Detta är vad som kalls Sovjetsisk ingengörskonst. Inget att skryta med för Sovjet och dessutom säkerligen inte särskilt nyttigt får vår planet. För jag hoppas inte fler får för sig att tänka eld på sina gasfyndigheter. För då finns det nog risk att vi inte har någon planet längre...
/Ma