Berättelser och tankar

Denna blogg är en fortsättning på den blogg jag hade på Metrobloggen vid namn Berättelser och tankar ur mitt liv. Här är det tänkt att jag skall skriva av mig lite av det som händer runt omkring mig samt en hel del aktuella händelser. Samt åsikter om saker. I de fall som jag inte har angett någon fotograf till bilderna i min blogg, är bilderna mina egna. Min mail: ma1964@live.se

Rökförbudet tio år i år

Publicerad 2015-05-31 18:34:21 i Allmänt,

  Nu nalkas det nya rökförbud. Sedan förrut är det ju förbjudet att röka på krogen, Det är faktiskt tio år sedan detta infördes och nu pratar de om att införa rökförbud även på uteserveringarna och därtill också på lekplatser, sportanläggningar och stationer i kollektivtrafiken.
  Dessutom ska det se söver möjligheterna att införa ett "exponeringsförbud mot tobaksprodukter" och "neutrala tobaksförpackningar". Några som redan har infört neutrala tobaksförpackningar är Australien. Detta infördes 2012 hos dem och nu vill de styrande att vi ska ta efter. För det är så att en majoriet av ledamöterna i Riksdagen vill att detta ska bli verklighet och folkhälsominstern har tidigare tillsatt en utredning om detta och denna utredning ska vara klar senast mars 2016. Så vi kan väl förvänta oss att det kommer ett utökat rökförbud straxt därefter.
  Så detta kanske är sista sommaren man ser någon blossa på en uteservering eller stå att röka medan de väntar på bussen eller likande. För detta kan vara förbjudet nästa sommar. Vore det inte ide att de iställer för att hålla på och fjanta sig så här, tog i rejält från första början och totalförbjöd rökning och tobaksprodukter. Det verkar fakstiskt löjligt när de håller på och fjantar sig med sådana förslag. Det är ju totalt överens om att tobaksrökningen ska bort och då kan väl passa på lagstifta bort den när de ändå är igång istället för att larva sig så här,. Det är väl bara dem att totalförbjuda rökningen och rökarna är ett minne blott och skulle det nu inte hjälpa med totalförbud så är det väl bara att klämma i med böter och varför inte ännu hårdare straff om de nu vill bli av med rökarna.
  Fast vid närmare eftertanke tror jag att detta förslag med nya rökföbud bara är ännu ett sätt för stadskassan att spara pengar. Mindre med rökare, mindre kostsamma behandlingar för sjukhuset och i slutändan friskare befolkning. Så det finns nog orsaker till att de vill hejda tobaksrökningen i detta land och nu ska vi snart bli som i Australien, där rökarnas cigarettpaket ser likadana ut och förvaras bakom disk...
 
/Ma

Om

Min profilbild

Ma

Kvinna född 1964. Bor ii Norrtälje och har ett fritidshus på Väddö. Intresserad av inredning, hus och hem samt trädgård. Gillar att resa och äta god mat. Trivs bland folk.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela