Berättelser och tankar

Denna blogg är en fortsättning på den blogg jag hade på Metrobloggen vid namn Berättelser och tankar ur mitt liv. Här är det tänkt att jag skall skriva av mig lite av det som händer runt omkring mig samt en hel del aktuella händelser. Samt åsikter om saker. I de fall som jag inte har angett någon fotograf till bilderna i min blogg, är bilderna mina egna. Min mail: ma1964@live.se

Urkundsförfalskning gjord av myndighet?

Publicerad 2012-08-31 19:03:32 i Nyheter,

  Urkundsförfalskning  eller en adminstrativ åtgärd gjord av myndighet. Nu har ännu ett sätt om hur våra myndigheter sköter sin verksamhet kommit idaga. Den här gången handlar det om denn svenska tillsynsmyndigheten Centrala etikprövningsnämnden hanterande av handlingar. Först lät nämnden  handlingarna ligga i åratal. Sedan när journalister nyligen begärde ut de offentliga handlingarna förfalskade myndigheten dokumenten. Allt för att de skulle se ut som allt var i sin ordning. 
  Dessa dokument bakdaterades flera år, så att det ser ut som om handlingarna är upprättade för flera år sedan. Ekot har hittat dokument där ärenden har legat i flera år utan beslut. Tala om handlingstid på denna nämnd. Men det är inte det enda de har gjort där att bakdatera nya beslut. Journalisten Mia Wärngård från tidningen Dagens Medicin begärde ut kopior på handlingarna nyligen såg allt rätt ut till en början rätt ut.. Sedan fick hon reda på det var förfalskningar hon hade fått och det är ju rätt. För dokumenten var klippta och klistrade. Dateringen på besluten  stämde inte överens med den adress som myndigheten hade vid tidpunkten för dateringen. 
  Det var så här att myndigheten märkte att dokumenten var upprättade med den nya adressen och  flera av besluten som togs i år hade ju bakdaterats till tiden före det datumet, och därför togs saxen fram. Den ansvarige tjänstemannen på myndigheten sägar att det var en helt adminstrativ åtgärd. Fast  Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet, menar att det handlar om urkundsförfalskning och säger " För det första är det faktiskt ett brott. För det andra är det oerhört korkat. Först gör man ett dåligt jobb och sedan försöker man skyla över det genom att göra förfalskningar. Det är ju direkt pinsamt". 
  Det kanske inte de enda myndigheter som ägnar sig åt adminstrativa åtgärder. Det brukar nog ske lite varstans nr saker och ting inte riktigt blir som de hade tänkt det och med en adminstrativ åtgärd fixar man lätt felen. En duktig adminstratör kan alla adminstrativa åtgärder för att det ska se rätt och riktigt ut. Om det sedan är rätt och riktigt är något helt annat. Kanske ännu en liten lektion i ämnet myndighetssvenska. Nu har också journalisterna börjat begripa det. Fast det trodde jag faktiskt att de gjorde förr också. Men desto mer jag läser om alla skandaler som uppdagas, desto osäkrare blir jag på det. Det kommer nog fler skandaler om de fortsätter att förstå vad begrepp som adminstrativa åtgärder är för någonting. ;)...
 
/Ma

Om

Min profilbild

Ma

Kvinna född 1964. Bor ii Norrtälje och har ett fritidshus på Väddö. Intresserad av inredning, hus och hem samt trädgård. Gillar att resa och äta god mat. Trivs bland folk.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela